Hoewel 90% van de medewerkers in de zorg werkzaam wil blijven, zullen meerdere gerichte acties moeten worden ondernomen om een omslag te realiseren. Eén van die gerichte acties is het inzetten op effectieve preventie om het hoge verzuim onder VVT-werknemers te voorkomen. Hoe je dat doet lees je in dit blog.

Krijg inzicht in huidige en toekomstige drivers van verzuim

De basis voor effectieve preventie is het hebben van inzicht in het risicoprofiel van je organisatie. Wat zijn de (kosten)drivers van het verzuim in jouw organisatie en welke risico’s loop je nog meer op? Door niet alleen de huidige verzuimdrivers aan te pakken, maar ook te anticiperen op mogelijke toekomstige, krijg je meer grip op het verzuim. Zo kun je doelgericht effectieve preventies inzetten.


Ga bijvoorbeeld eens na welke collega’s nu geen mantelzorg geven, maar dat mogelijk op termijn wel gaan doen. Hoe kun je hen al vroegtijdig helpen met het bewaken van hun werk/privé-balans en stimuleren hun zorgen bespreekbaar te maken of hulp te vragen. Leer ze waar ze terecht kunnen voor hulpvragen.

Inzicht in je eigen risicoprofiel? Ga aan de slag met effectieve preventie

Nog geen inzicht in jullie risicoprofiel? Mail naar sales@lifecheck.nu voor meer informatie.

Herken en anticipeer op signalen voordat verzuim optreedt

Het is belangrijk signalen te herkennen en op de juiste manier te interpreteren. Alleen op die manier kun je effectief verzuim voorkomen. Sommige signalen, met name de fysieke, zijn duidelijk te herkennen. Denk aan roken, snel aankomen, moeite met bewegen, etc. Het is geen nieuws dat deze groep werknemers zich vaker zullen ziekmelden dan hun collega’s die niet roken of vitaler zijn. Maar deze zelfde signalen kunnen ook aangeven dat er iets anders aan de hand is. Denk aan iemand die veel meer is gaan roken vanwege stress. In dat geval is het beter om de oorzaken van die stress weg te nemen in plaats van te helpen bij het stoppen met roken. En denk ook eens aan de fysieke klachten die vrouwelijke collega’s tussen 40 en 60 ondervinden tijdens de overgang. Hoe beïnvloedt dat hun werk en hoe kun je hen hierbij helpen?

Veel moeilijker is het om de signalen te herkennen die niet direct zichtbaar zijn. Lees hierover meer in onze blog over het herkennen en bespreekbaar maken van signalen.

LifeCheck specialisten kijken altijd naar de context van signalen

In alle gevallen zijn de specialisten bij LifeCheck gespecialiseerd in het bespreken van de context waarin een zorg of klacht zich voordoet. Zo bespreekt de LifeCheck huisarts altijd of de fysieke klachten wellicht veroorzaakt worden door dingen die spelen thuis of op het werk waar de medewerker stress van heeft. Speelt er meer? Dan kan de arts ook doorverwijzen naar één van de professionele coaches van LifeCheck.

Kijk ook eens naar de signalen die je uit data kunt halen. Meld een collega die nooit afwezig is zich plotseling vaker ziek? Dan kan het zijn dat er meer achter een ziekmelding zit.

Maak het bespreekbaar

Veel werknemers lopen te lang rond met hun klachten voordat ze hulp durven te vragen. En soms is het dan al te laat. Wist je bijvoorbeeld dat schaamte ervoor zorgt dat 91% financiële zorgen niet met hun werkgever bespreekt? Gemiddeld wordt pas na 5 jaar hulp gezocht bij circa 40.000 euro schuld. Enorm zonde, want een werknemer met geldstress is bewezen minder productief en meldt zich vaker ziek. Als er eerder actie ondernomen wordt is er nog veel mogelijk.

Herkent u al signalen, ga dan het gesprek eens aan. Heeft u een periodiek (werkinhoudelijk) gesprek gepland? Sta dan vooraf ook even stil bij hoe het met uw werknemer gaat. “Het valt me de laatste tijd op dat (en benoem de signalen), heb ik dat goed”? “Er zijn binnen onze organisatie de laatste tijd wat collega’s met financiële problemen, hoe gaat het financieel met jou”. Luister goed, durf door te vragen en geef aan dat het altijd mogelijk is om het er later over te hebben. Erkennen dat er iets niet goed gaat is niet voor iedereen direct even makkelijk. Verwijs eventueel door met instemming van de werknemer. “Is het een idee dat je eens afspreekt met…?” of “Mag ik je in contact brengen met…?”.

Zorg voor een open cultuur

Het delen en erkennen dat het er iets niet goed gaat, is niet altijd makkelijk. Zorg daarom voor een open cultuur in je team. Bijvoorbeeld door tijdens 1 op 1 gesprekken, bila’s of teamoverleggen altijd eerst te vragen hoe het met collega’s gaat. Geef hierbij het goede voorbeeld door ook zelf te delen als je ergens zorgen over hebt die wellicht je werk beïnvloeden. Het creëert niet alleen begrip, maar zorgt ervoor dat ook anderen eerder geneigd zijn hun zorgen, twijfels of klachten te delen. Vraag collega’s ook om op elkaar te letten!

Hoe helpt LifeCheck?

Bij LifeCheck ontvangen werknemers toegang tot een breed pakket aan online diensten: allemaal in relatie tot de fysieke of mentale gezondheid. Waar en wanneer zij dat willen. Anoniem en zonder wachttijden. Spreek bijvoorbeeld met een arts (over overgangsklachten) of raadpleeg een professionele coach over spanning of stress. Krijg advies van een voedingsdeskundige, doe mee aan ons Get Fit programma of krijg hulp bij het stoppen met roken. Daarnaast starten we per 1 maart 2023 ook met de module “hulp bij financiële stress”. Op deze manier kunnen werknemers bij LifeCheck terecht voor nagenoeg alle drivers van die relevant zijn in het risicoprofiel van jouw organisatie!

Ons uitgebreide maatwerk activatieprogramma zorgt ervoor dat werknemers LifeCheck leren kennen en in een vroegtijdig stadium van zorgen of klachten LifeCheck gebruiken. Zet LifeCheck in voor het verbeteren de situatie van je medewerker en voorkom uitval. Daarnaast trainen we leidinggevenden op het herkennen van signalen en het bespreekbaar maken van klachten.

In samenwerking met Robidus een gratis pilot voor alle VVT-partijen

In samenwerking met onze partner Robidus kunnen alle VVT-partijen in Nederland een aantal maanden in 2023 kosteloos gebruikmaken van LifeCheck voor al hun werknemers inclusief de module ‘hulp bij financiële stress’ en een uitgebreid activatieprogramma op maat! Met 84 VVT-organisaties als klant, samen goed voor ruim 140.000 werknemers, kent Robidus de verzuimproblematiek in de sector als geen ander. Robidus ziet LifeCheck als een waardevolle tool om in te zetten op effectieve preventie. Meer weten? Neem contact met ons op voor een afspraak of schrijf je in voor het webinar effectieve preventie in de VVT bij Robidus.