Het geheim kan hem best eens zitten in een goede nachtrust. Met voldoende slaap voel je je vaak fitter, alerter en in staat om vol energie de dag tegemoet te treden. In deze blog lees je dan ook meer over een gezond slaapritme en krijg je tips om je nachtrust te verbeteren.

Nachtrust, hoe werkt dat eigenlijk?

Tijdens je slaap komen bepaalde lichaamsfuncties tot rust en krijg je de kans te herstellen. Iedere slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, waarin je de volgende vier fasen doorloopt:

  1. Sluimerfase (± 5 min.): Je ogen worden zwaar en je valt langzaam weg, maar ontwaakt gemakkelijk van externe prikkels. 
  2. Lichte slaapfase (± 40 min.): Je valt dieper in slaap en wordt minder snel wakker van externe prikkels. 
  3. Diepe slaapfase (± 20 min.): Je ademhaling verdiept, je lichaamstemperatuur daalt en je hartslag vertraagt. Dit is de belangrijkste fase voor fysiek herstel. 
  4. REM-slaap (±15 min.): Alhoewel wetenschappers nog niet exact de functie kennen van de REM-slaap weten we wel dat deze fase belangrijk is voor een goede gezondheid. Deze fase beïnvloed naar verwachting het verwerken van informatie en emoties, het leervermogen en geheugen, de creativiteit en de neuroplasticiteit. 

Dat slapen van groot belang is voor je fysieke en mentale gezondheid mag duidelijk zijn, maar hoe zorg je voor een goede nachtrust? Doe je voordeel met onderstaande tips.

Get fit voor een gezond slaapritme

Met regelmatige lichaamsbeweging bouw je niet alleen fysieke fitheid op, je verbetert ook de kwaliteit van je slaap. Een stevige work-out stuwt namelijk je rustmetabolisme omhoog en zorgt ervoor dat je lichaam gaat verlangen naar herstellende slaap. Wil jij aan de slag om meer te bewegen? Schrijf je dan nu in voor het Get Fit programma van LifeCheck. Met een schema op maat werk je aan een gezond en fit lichaam.

Voeding voor een goede nachtrust

Voeding is de brandstof voor je lichaam, maar wist je dat het ook je slaappatroon kan beïnvloeden? Het vermijden van zware maaltijden vlak voor het slapengaan en het kiezen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, zoals kip, bananen en pinda’s, kan je helpen om sneller weg te vallen en dieper te slapen. Wil je persoonlijke tips ontvangen voor gezonde voedingspatronen en een goede nachtrust? Maak dan een afspraak met een van onze voedingsdeskundigen.

Gedachten uit voor optimale ontspanning

To do lists die nog niet afgevinkt zijn, planningen die gemaakt moeten worden, gedachten die door je hoofd blijven razen. Is ontspannen voor jou telkens weer een uitdaging? Probeer dan voor het slapengaan je gedachten eens van je af te schrijven of een slaaproutine te ontwikkelen die je lichaam een seintje geeft dat het tijd is om naar bed te gaan. Onze ervaren coaches kunnen je helpen om met rust in je hoofd naar bed te gaan.

Ga aan de slag met een gezonde nachtrust

Word je regelmatig moe en suf wakker? Neem dan je slaapritme nog eens onder de loep. Ga je op tijd naar bed? Is er van tevoren voldoende rust (liefst zonder schermtijd)? Slaap je lekker door of worden je nachten steeds onderbroken? Door te experimenteren met verschillende slaapgewoonten zul je zien dat ook jouw nachtrust steeds beter kan worden.

Ben je leidinggevende en merk je dat jouw werknemers snel moe zijn?

Zorg dan dat zij een afspraak maken voor ondersteuning van LifeCheck. Met de juiste begeleiding gaan jouw werknemers aan de slag met hun fysieke en mentale gezondheid, voor een goede nachtrust en een actieve houding op de werkvloer. Zo verbetert niet alleen de sfeer onderling, maar zal ook de productiviteit binnen het team hoogstwaarschijnlijk omhoog gaan. Nieuwsgierig? Vraag dan nu een gratis demo aan.