Door zowel werknemers als werkgevers inzicht te geven in de impact van overgangsklachten helpen wij hen om signalen snel te herkennen en op de juiste manier aan te pakken.

Wat is de overgang?

De overgang begint officieel wanneer de menstruatie 12 maanden is uitgebleven. De gemiddelde leeftijd hiervoor varieert tussen de 45 en 55 jaar. Ervaar je al eerder klachten? Dan spreken we van een premature overgang. Met de overgang begint een ingrijpende fase waarin het lichaam verandert, de vruchtbaarheid afneemt en schommelende hormonen allerlei ongemakken met zich meebrengen.

Welke signalen en overgangsklachten kun je verwachten?

Zo’n 80% van de Nederlandse vrouwen in de overgang ervaart klachten. Dit heeft er onder meer mee te maken dat de hormoonbalans in het lichaam verandert. De productie van vrouwelijke hormonen neemt af terwijl mannelijke hormonen toenemen. Hierdoor kunnen symptomen ontstaan als een onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slaapproblemen, vermoeidheid en een vermindering van libido.

Een LifeCheck deelneemster vertelt over haar klachten: “Het begon allemaal met enorme haaruitval. Ik ging ervan uit dat dit door de stress kwam van de heftige verbouwing waar ik in zat. Ik kocht aanvullende vitamines en ging ervan uit dat alles wel weer goed zou komen. Na verloop van tijd werd ik steeds vaker badend in het zweet wakker, ook dat leek me stress gerelateerd. Pas toen ik ook overdag overmatig begon te transpireren ging er een lampje bij me branden. Ik was nog jong (42) maar een afspraak met mijn LifeCheck arts, bevestigde mijn vermoeden: de premenopauze was begonnen. Met hulp van LifeCheck paste ik mijn leefstijl aan en wist ik de klachten beter onder controle te krijgen. Hierdoor kan ik nu ook genieten van de mooie dingen die deze nieuwe fase met zich meebrengt.”

Of je klachten ervaart en in welke mate is per persoon erg verschillend, dit maakt de behandeling ervan soms lastig.

Tips bij overgangsklachten

De artsen van LifeCheck staan dagelijks klaar voor vrouwen klaar die overgangsklachten ervaren of meer willen weten over het verloop van de overgang. Aan de hand van hun kennis en ervaring hebben zij 5 tips geformuleerd om met overgangsklachten om te gaan.

  1. Houd een gezonde levensstijl aan
    Denk bijvoorbeeld aan voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en een passend slaapritme. Een goede manier om hier grip op te houden is door je aan te melden voor het Get Fit programma of een consult in te plannen met een diëtist van LifeCheck.
  2. Verminder stress
    Stress kan overgangsklachten verergeren. Effectieve manieren om stress te verminderen zijn onder andere yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook kun je een afspraak inplannen met een LifeCheck coach om de oorzaak van jouw stress te achterhalen en de juiste manier te vinden om die te verminderen.
  3. Hormoontherapie
    Een behandelmethode bij hevige klachten. Hormonen die je voor de overgang zelf
    aanmaakte worden vervangen. Hierdoor worden symptomen als nachtelijk zweten en opvliegers verminderd. Raadpleeg wel eerst je LifeCheck arts want deze behandelmethode brengt naast voordelen ook risico’s met zich mee.
  4. Alternatieve therapieën
    Sommige vrouwen hebben baat bij alternatieve therapieën als acupunctuur, kruiden en supplementen. Deze manier van behandelen is sterk afhankelijk van de overgangsklachten die je ervaart. Breng samen met jouw LifeCheck arts je symptomen in kaart om een passende behandelmethode te vinden.
  5. Maak het bespreekbaar
    Op de overgang rust een taboe. Alhoewel er niet veel over gesproken wordt, ervaren de meeste vrouwen overgangsklachten. Jij bent hierin dus niet alleen! Bespreek jouw klachten zodat anderen je beter zullen begrijpen en je mogelijk nieuwe manieren ontdekt om de symptomen die je ervaart te verlichten.

    Hoe beter jij weet wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang, hoe beter je hierop kunt anticiperen. Wacht dus niet te lang en schakel jouw LifeCheck expert in zodra jij de eerste klachten ervaart.

Ben jij leidinggevende?
Ondersteun jouw werknemers in de overgang!

Door de klachten die vrouwen in de overgang ervaren kunnen zij minder productief zijn op de werkvloer. Zij kunnen te maken krijgen met verminderde concentratie, fysieke pijn, stemmingswisselingen die leiden tot angst of depressie, vermoeidheid en meer.

Door jouw werknemers de kans te geven een LifeCheck expert in te schakelen, hebben zij altijd een vertrouwd advies binnen handbereik. Zo kunnen zij hun klachten direct aanpakken, blijven zij mentaal weerbaarder en productiever op de werkvloer.

Heb je nog geen LifeCheck, maar wil je wel weten hoe je jouw werknemers kunt
ondersteunen? Ben jij nog niet bekend met LifeCheck? Neem contact met ons op!