Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat bij drie op de vijf bedrijven in Nederland werknemers rondlopen met financiële zorgen. Gevolg is dat zij minder goed presteren en zich regelmatig ziekmelden. Om te voorkomen dat de situatie verslechtert is het dan ook belangrijk om signalen van financiële problemen op tijd te herkennen.
Wat zie je? En wat juist niet?
Voor veel mensen is het lastig om te praten over hun problemen. Er rust een taboe op het onderwerp, ze schamen zich ervoor, weten niet hoe ze erover moeten beginnen of willen niemand tot last zijn. Toch zorgt juist het feit dat er niet over gesproken wordt, dat deze problemen in toenemende mate van invloed zijn op de werksituatie.
Bij aanhoudende problemen treden vaak zichtbare veranderingen op in het gedrag, de productiviteit en het uiterlijk van werknemers. Je ziet bijvoorbeeld dat zij prikkelbaar zijn, sneller worden afgeleid of er vermoeid uitzien. Ook andere collega’s kunnen deze veranderingen bij je aankaarten. Wat je daarbij niet ziet is waar deze veranderingen door ontstaan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan relatieproblemen, gezondheidszorgen of financiële problemen.
Signalen van financiële problemen
Wanneer werknemers te maken krijgen met financiële problemen is dit aan verschillende signalen te herkennen. Door hier snel op in te spelen, kun je als werkgever zowel het ontstaan van grotere problemen als verzuim helpen voorkomen.
Veelvoorkomende signalen bij geldzorgen zijn onder meer:
- Vragen over het moment van uitbetaling
- Aanvragen voor leningen of voorschot op salaris en vakantiegeld
- Een verzoek om extra uren te kunnen werken
- Het treffen van schuldregelingen door loonbeslag of ingehouden zorgpremie
- Verminderde productiviteit door concentratieproblemen en stress
- Vaker ziekmelden (en vaak voor korte tijd)
- Regelmatig te laat komen of afspraken niet nakomen
- Privégesprekken onder werktijd
- Benoemen van bepalende levensgebeurtenissen*
- Weinig tot niet op vakantie
- Geen bijdrage leveren aan uitjes of cadeautjes
*Denk hierbij aan: ziekte van partner of kind, mantelzorg, echtscheiding, geboorte van kinderen, arbeidsongeschiktheid, overlijden, ontslag van partner etc.
Zie jij deze signalen bij jouw werknemers? Wacht dan niet te lang en ga het gesprek met ze aan. Soms is een luisterend oor al voldoende om hen tot actie aan te zetten. Lukt het ze niet om dit zelfstandig te doen? Verwijs ze dan door naar een budgetcoach van LifeCheck. Wij proberen te zorgen dat zij weer inzicht en overzicht hebben, budgetvaardigheden aanleren en een financieel plan opstellen voor de toekomst.
Eerste 6 maanden gratis budgetcoaching
Ben je nog niet aangesloten bij LifeCheck? Vraag dan een gratis demo aan of schrijf je organisatie direct in. Elke werkgever die zich in 2023 bij ons aansluit, ontvangt dit jaar gratis budgetcoaching.