Alhoewel er vaak niet over gesproken wordt is de kans groot dat tenminste één van jouw collega’s hier onderdeel van is. Wat begint met een keertje boodschappen doen en tijdelijke hulp in het huishouden, kan uitgroeien tot een ritme van mantelzorgtaken. Hoe hou je het overzicht? En wat kun je doen om meer ruimte te houden voor waardevolle momenten met dierbaren?

Wat is mantelzorg? 

Als mantelzorger voer je onbetaald zorg- en hulptaken uit voor naasten met bijvoorbeeld een ernstige ziekte, psychische klachten of fysieke beperkingen. De ondersteuning kan variëren van boodschappen doen, koken en gezelschap houden tot het regelen van zorg- en hulpmiddelen, het onderhouden van contacten met diverse instanties en het uitvoeren van huishoudelijke- en verzorgingstaken.

  • 17 uur wordt er gemiddeld besteedt per week aan hulptaken. Doordat deze taken vaak naast het gezinsleven en werk worden uitgevoerd, ervaren veel mantelzorgers extra druk.
  • 71% van de mantelzorgers geeft dan ook aan dat zij het moeilijk vinden om zorgtaken te combineren met het dagelijks leven. In veel gevallen ontstaat vermoeidheid en stress, die kan uitgroeien tot een burn-out of gerelateerde klachten.
  • 75% van de mantelzorgers praat hier pas over als ze het werk en de zorgtaken niet meer kunnen combineren

Wat doet een mantelzorgcoach?

Het faciliteren van zorgtaken kan een complex doolhof zijn. Veel mantelzorgers zien door de bomen het bos niet meer voor het aanvragen van zorg, het regelen van machtigingen en ga zo maar door. Een mantelzorgcoach voorkomt dat mantelzorgers overspoelt raken door regeltaken, zodat zij meer liefdevolle aandacht aan hun naasten kunnen geven.  

Zo helpt een mantelzorgcoach o.a. bij: 

  • Het vinden van de juiste hulp in jouw situatie 
  • Het efficiënt organiseren van het zorgproces 
  • Het bieden van een vast aanspreekpunt voor al jouw hulpvragen 
  • Het hervinden van de balans tussen werk, privé en mantelzorg 

Maak kennis met onze coaches

Loop je vast met vragen over de hulp van een naaste? Of wil je weten wat jij kunt doen om je mantelzorgtaken te verlichten? Je staat er niet alleen voor!

Plan binnenkort een afspraak in voor een online consult met de coaches van LifeCheck. Zij geven concreet advies op maat met tips en tricks om direct mee aan de slag te gaan. Tijdens een follow-up gesprek wordt besproken of alles is gelukt en krijg je waar nodig verdere ondersteuning. Denk aan het bestellen van traplift tot het helpen met het aanvragen van een subsidie. Zo helpen de coaches van LifeCheck mantelzorg meer behapbaar te maken.

Ondersteuning vanuit jouw rol als leidinggevende

Mantelzorg kost veel tijd en energie. Toch praat 75% van de mantelzorgers hier pas over als ze het werk en de zorgtaken niet meer kunnen combineren. Op dit moment zijn zij vaak al minder productief en vormt uitval een reëel risico. Zorg dan ook dat er ruimte is voor werknemers om over mantelzorg in gesprek te gaan en stuur hen door naar onze coaches voor een vertrouwd advies op maat.