Het verminderen van suikerinname kan namelijk een transformatie teweegbrengen die niet alleen je fysieke gezondheid verbetert, maar ook je geest en algehele welzijn stimuleert.

Van 10 t/m 16 juni sluiten we met LifeCheck dan ook aan bij de suikerchallenge van het Diabetes Fonds. Een week lang inspireren en motiveren we werkgevers en werknemers om minder tot geen suiker te eten

Hoeveel suiker eten we gemiddeld?

Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat volwassenen per dag gemiddeld 57 gram (14 suikerklontjes) aan toegevoegde suikers eet. Dit komt neer op 99 suikerklontjes per week en een totaal van 20 kilo suiker per jaar. Als je te veel suiker eet kan dit bijdragen aan diabetes, hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar wat gebeurt er als we als we juist weinig tot geen suiker meer eten?

De voordelen van minder suiker eten

Uit suikers haalt je lichaam energie, een volledig suikervrij dieet is dus niet per se nodig voor een gezonde levensstijl. Het voorkomen van toegevoegde suikers in je voeding biedt echter veel voordelen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

Meer energie

Suiker veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (piek van energie), gevolgd door een uitgeput en futloos gevoel. Door suiker te verminderen gaat je lichaam zelf zorgen voor een constante en evenwichtige energievoorziening. Dit zorgt voor een hoger energie- en alertheidsniveau. 

Makkelijker afvallen

Als je veel suikers eet, is de kans groot dat je lichaam erom blijft vragen. Door minder suiker te eten zul je merken dat je minder trek krijgt in ongezonde snacks en snoep. Bovendien kan je lichaam zonder suiker efficiënter vet verbranden en gemakkelijker een gezond gewicht behouden.

Vermindert het risico op diabetes type 2

Veel suikers eten verhoogt het risico op overgewicht en daarmee ook op diabetes. Zo schrijft het Diabetes Fonds dat iemand die dagelijks een blikje cola drinkt, maar liefst 20% meer kans loopt om diabetes te krijgen.

Verbetering huid, hart en hersenen

Suiker kan ontstekingen veroorzaken in het lichaam. Dit heeft effect op de conditie van onder meer je huid, je hart en je hersenen. Het voorkomen van ontstekingen door minder suiker te eten draagt niet alleen bij aan je lichamelijke welzijn, maar zorgt in veel gevallen ook voor een betere concentratie en mentale gezondheid.

Minder last van buikklachten

Een hoog suikergebruik veroorzaakt regelmatig buik- en darmklachten. Van krampen tot een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid. Minder suiker eten helpt buik- en darmklachten voorkomen.

Beter slapen

Tot slot geven veel mensen aan dat ze beter slapen als ze minder suiker eten. Ook hierdoor hebben mensen met een suikervrij dieet vaak meer energie. Benieuwd naar wat gezonde recepten ter inspiratie? https://www.diabetesfonds.nl/media/suiker_challenge_magazine_2024.pdf

Op zoek naar inspiratie voor een gezonde levensstijl?
LifeCheck doet er alles aan om mensen zowel fysiek als mentaal gezond te houden. Wij delen dan ook wekelijks tips voor een gezonde levensstijl. Van voeding tot bewegen en zelfs budgetcoaching, want ook een goede financiële balans draagt bij aan jouw welzijn. Wil je niets missen? Volg dan onze LinkedIn pagina of houd onze website in de gaten!

Heb je nog geen LifeCheck, maar wil je wel weten hoe je jouw werknemers kunt
ondersteunen? Ben jij nog niet bekend met LifeCheck? Vraag direct een gratis demo aan