Het kan dan helpen om langzaamaan te doen en zo aan de normale routine te wennen.” vertelt Emmy Smit. Als Teladoc Health coach is zij aangesloten bij LifeCheck om mensen te helpen bij de uitdagingen waar ze, zowel zakelijk als in privésituaties, tegenaan lopen. Zij zet in deze blog enkele problemen op een rij waar mensen na hun vakantie vaak tegenaan lopen én tips om de terugkeer op de werkvloer gemakkelijker te maken.

Terug van vakantie? Hier kun je tegenaan lopen.

Postvakantie blues
Na je vakantie kun je je neerslachtig voelen. Het is vaak moeilijk om de dagelijkse routine en verplichtingen weer op te pakken. Terugkeren naar de normale sociale omgeving na een tijd van ontspanning en het maken van nieuwe (vakantie)vrienden kan een uitdaging zijn. Het kost tijd om hier opnieuw aan te wennen.

Werkstress
Het kan zijn dat er een overvloed aan werk en e-mails op je ligt te wachten die zich tijdens de vakantie hebben opgehoopt. Misschien heb je het gevoel dat je taken en verantwoordelijkheden moet inhalen.

Ook thuis kan er sprake zijn van ongeopende post, ongewassen kleding en andere huishoudelijke taken die moeten worden aangepakt. Sommige mensen kampen tijdens de vakantie met gezondheidsproblemen wat de terugkeer naar huis verder bemoeilijkt.

Jetlag
Bij een jetlag is het slaapritme verstoord wat kan leiden tot vermoeidheid, slapeloosheid maar ook verminderde concentratie. Het lichaam kan dan extra tijd nodig hebben om zich na je vakantie aan te passen.

Financiële stress
Als er sprake was van onverwacht hogere uitgaven tijdens de vakantie, kunnen mensen financiële stress ondervinden. Het kan lastig zijn om de balans te herstellen en opnieuw inzicht en overzicht te creëren.

Problemen tijdens de reis
Vertragingen, verloren bagage of annuleringen, kunnen een negatieve invloed hebben op het humeur bij terugkeer. Het kan lastig zijn om bijbehorende gevoelens en emoties achter je te laten.

Tips om met deze situaties om te gaan

  • Neem de tijd en ruimte om jouw gevoelens te ervaren en aanvaardt ze. Praat erover met vrienden en familie, dit kan opluchten.
  • Organiseer kleine uitstapjes met vrienden en familie. Plan leuke activiteiten door het jaar heen, zo heb je altijd iets om naar uit te kijken. Op deze manier kun je je sociale leven ook na je vakantie weer oppakken.
  • Neem de tijd om te ontspannen, zodat je niet meteen overweldigd raakt door je dagelijkse verantwoordelijkheden. Dit kan door naar de natuur te gaan, te wandelen of fietsen. Frisse lucht en beweging helpen om de stemming te verbeteren. Mindfulness oefeningen kunnen helpen om te leren meer aanwezig te zijn in het hier en nu.
  • Probeer verschillende activiteiten van je vakantie eens toe te passen in je dagelijkse leven. Denk aan gezonder eten, meer bewegen of meer tijd met je vrienden inplannen.
  • Denk aan de positieve aspecten van je vakantie en wees dankbaar voor de ervaringen die je hebt gehad. Richt je op de mooie momenten in plaats van alleen te focussen op het feit dat het voorbij is.

Je staat er niet alleen voor

Kun jij wel wat hulp gebruiken om deze tips toe te passen in je dagelijks leven? Plan dan een online afspraak in via LifeCheck. Emmy en andere Teladoc Health coaches staan je graag te woord om je terugkeer naar de werkvloer gemakkelijker te maken.

Ondersteun jouw werknemers als leidinggevende

Wil je jouw werknemers helpen om na hun vakantie weer vol energie aan het werk te gaan? Geef ze dan de mogelijkheid om een online consult in te plannen bij LifeCheck. Van budgetcoaching tot gezondheids- en lifestyleadvies, wij staan voor ze klaar. We beantwoorden iedere vraag snel met een vertrouwd advies, zodat jouw werknemers zich optimaal kunnen focussen op het werk wat hen te doen staat.