Hoe voorkom je dat onzekerheden of financiële zorgen de overhand krijgen? Onze budgetcoaches vertellen je hieronder meer over.

Voorkomen is beter dan genezen

De belangrijkste tip van onze budgetcoaches is zorgen dat je inzicht hebt in je eigen financiële situatie. Dit doe je door een financieel maandoverzicht op te stellen, bijvoorbeeld via Excel of op een vel papier. Je noteert je inkomsten, je vaste lasten en checkt je bankafschriften om te zien wat je hebt uitgegeven aan belastingen, verzekeringen, abonnementen, boodschappen, uitjes, kleding etc. Met je financieel overzicht zie je direct wat er van je salaris overblijft of waar eventuele tekorten zitten. Het helpt je om betalingsachterstanden of schulden te voorkomen.

“Naast het creëren van inzicht in de financiële situatie helpen we mensen ook vaak bij het aanvragen van toeslagen.” vertelt budgetcoach Jennifer. “Dit gaat geregeld mis als mensen het zelf doen, waardoor ze bang zijn dat ze de ontvangen toeslagen later moeten terugbetalen. Door deze samen aan te vragen en direct te kijken naar de mogelijkheden voor inkomensverruimende voorzieningen krijgen mensen rust. Denk bijvoorbeeld aan het Tijdelijk Noodfonds Energie voor mensen met een lager inkomen en een hogere energierekening. Een regeling als deze kan het verschil maken tussen rondkomen of tekorten.”

Onze budgetcoaches snappen natuurlijk dat het in kaart brengen van je financiën niet de leukste bezigheid is. Zij helpen je dan ook om dit te doen, zodat je bewuste keuzes kunt blijven maken.

Sparen en besparen

Door maandelijks geld opzij te zetten kun je onverwachte uitgaven gemakkelijker opvangen. Het Nibud adviseert dan ook om gemiddeld 10% van je netto-inkomen te sparen.

Door je spaargeld te verdelen over verschillende spaarpotjes, houd je extra grip op je financiën. Denk bijvoorbeeld aan een spaarpotje voor de feestdagen, vakantie, nieuwe kleding en schoenen, het eigen risico van je zorgverzekering en voor het onderhoud van je auto of huis. Maak je gebruik van deze potjes? Zorg dan dat je een deel van je salaris hier direct in overmaakt.

Ook het bewust kijken naar besparingsmogelijkheden kan je extra financiële vrijheid opleveren. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen of contracten die goedkoper kunnen, maar ook eens kritisch naar je uitgavenpatroon. Zo zegt Jennifer: “Veel mensen kopen regelmatig een kop koffie onderweg, een broodje tijdens de lunchpauze en ga zo maar door. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. Dat is prima als je dit geld eraan wilt en kunt uitgeven, maar het is belangrijk dat je hier een bewuste keuze in maakt en je het geld op deze manier niet ‘weg laat lekken’.”

Financiële zorgen of problemen? Een budgetcoach helpt!

“Gemiddeld duurt het vier tot vijf jaar voordat mensen om hulp vragen bij het oplossen van schulden” vertelt Jennifer. “Tegen die tijd zijn de schulden vaak hoog opgelopen en zien mensen door de bomen het bos niet meer. Wij helpen ze om weer inzicht te creëren, maken een plan om de problemen op te lossen en begeleiden werknemers om financiële zorgen in de toekomst te voorkomen.”

Door eerder een budgetcoach in te schakelen kunnen ernstige financiële problemen veelal worden voorkomen. Bovendien helpt het praten over financiën om taboes te doorbreken, de drempel te verlagen om hulp in te schakelen en de kans te vergroten om in financiële vrijheid te kunnen leven.

Ondersteun, als leidinggevende, je werknemers voor financiële rust

Financiële onzekerheden kosten ongemerkt veel energie. Niet alleen in privésituaties maar ook op de werkvloer. Mensen kunnen zich minder goed concentreren, zijn sneller geprikkeld, verzuimen eerder en kunnen minder goed meekomen binnen het team.

Ook jij kunt zorgen voor financieel fitte werknemers door hen door te verwijzen naar een budgetcoach. De budgetcoaches van LifeCheck helpen je team bij het creëren van inzicht en overzicht, het besparen op de vaste lasten en het maken van bewuste financiële keuzes. Zo dragen we ook met budgetcoaching bij aan een (financieel) gezond en productief team.