Hoe ziet je leven eruit? Wat zijn je dromen of wensen? Wat heb je nodig om deze doelen waar te maken? In deze blog gaan we in op het thema zelfreflectie en geven we je wat vragen mee om op te reflecteren.
Wat is zelfreflectie eigenlijk? En waarom zou je reflecteren?
Met zelfreflectie bedoelen we bewust en doelgericht stilstaan bij je gedachten, gevoelens, ervaringen en acties. Je onderzoekt jezelf kritisch. Wat zijn mijn waarden? Welke overtuigingen zijn kenmerkend voor mij? En hoe sluiten mijn gedragingen hierop aan?
Zelfreflectie en de daaruit volgende zelfkennis zorgt dat je:
- De kans krijgt om te groeien en jezelf te verbeteren. Doordat jij je sterke punten, zwakke punten, doelen en ambities beter kunt identificeren.
- Gemakkelijker beslissingen kunt nemen. Je leert van je ervaringen en fouten, waardoor je in de toekomst beter passende keuzes kunt maken.
- Een dieper begrip krijgt van je emoties. Door emotionele reacties te onderzoeken en leren begrijpen, word je er minder snel door overvallen.
- Makkelijker kunt communiceren. Door jezelf beter te begrijpen, begrijp je ook de ander vaak beter. Je krijgt meer empathie en leert anders te communiceren.
- Bewuster in het leven staat en weet wat écht belangrijk voor je is. Door je doelen en waarden te evalueren kun je beter bepalen of je op de juiste weg bent.
Zelfreflectie in de winter
De winter nodigt uit tot introspectie. Zoals de natuur zich terugtrekt als voorbereiding op de vernieuwing die de lente brengt, kunnen ook wij ons terugtrekken. Neem de tijd om even stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een stilte hoekje te creëren waar je ongestoord kunt reflecteren of door je juist opnieuw met mensen te verbinden en inzichten te delen. Ook kun je in deze periode een dagboek bijhouden of een creatieve uitlaatklep voor jouw emoties en gedachten vinden door bijvoorbeeld te tekenen of schilderen.
Vragen en handreikingen om te starten met zelfreflectie
Wil je graag reflecteren, maar weet je niet goed hoe? Wij helpen je op weg. Lees onderstaande vragen en handreikingen alvast door en laat deze even ‘marineren’. Je kunt hier op een moment dat je past zowel zelfstandig mee aan de slag gaan als in gesprek met anderen. Wees je bewust van wat je aanspreekt of juist emoties losmaakt. Waarom is dit zo? En wat roept het nog meer op? Neem de tijd om hierbij stil te staan.
- Welk cijfer geef je het afgelopen jaar? En waarom?
- In welke drie woorden kun je het afgelopen jaar het beste samenvatten?
- Waar ben je dankbaar voor? Zowel in het afgelopen jaar als op dit moment.
- Met wie heb je het afgelopen jaar doorgebracht? Hoe voelde dit? En waar heb je behoefte aan voor het komende jaar?
- Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? En wat had je je voorgenomen, maar is niet gelukt om te bereiken? Wil je dit in het nieuwe jaar nogmaals proberen?
- Wat is de beste beslissing die je het afgelopen jaar hebt genomen? En wat heeft deze beslissing je gebracht?
- Wat zou je het afgelopen jaar, terugkijkend op wat je nu weet, graag anders hebben willen doen? Waarom? En hoe had je dat dan aangepakt?
- Van welke drie dingen heb je de meeste energie gekregen en wat heeft je vooral energie gekost?
- Waar heb je het afgelopen jaar de meeste tijd aan besteed? Past dit bij wat je het liefste doet of zou je hier het komende jaar iets in willen veranderen?
- Wat is het grootste compliment dat je gekregen hebt dit jaar? Kun je daar een compliment aan jezelf aan toevoegen?
- Schrijf met alles wat je nu weet, een brief aan je toekomstige zelf. Beschrijf je hoop, dromen en doelen. Berg de brief op en open deze over een jaar.
- Maak een visionboard; een visuele representatie van het afgelopen jaar en jouw dromen voor het komende jaar. Scheur afbeeldingen uit tijdschriften en kranten die jouw hoogtepunten, dieptepunten en dromen representeren.
- Maak een stiltewandeling in de natuur en focus op de geluiden om je heen. Sta stil bij wat deze geluiden met je doen en welke gedachten ze oproepen.
- Welke score geef je de 8 belangrijkste aspecten van je leven op dit moment? Vul de scores in op het levenswiel. Wat valt je op als je de lijn in het wiel volgt?
- Maak een lijstje van jouw verlangens voor de toekomst, schrijf hierbij: waarom wil ik dit? Hoe ziet mijn leven eruit als ik dit heb bereikt? Wat heb ik hiervoor nodig?
- Ga in gesprek met een coach. Of het je nu lukt om met deze vragen en handreikingen aan de slag te gaan of niet, een coach stelt vaak net even wat andere vragen en daagt je op een andere manier uit. Doe hier je voordeel mee!
Vraag je LifeCheck coach om hulp!
Soms lukt het om zelf met zelfreflectie aan de slag te gaan, soms heb je daar een ander bij nodig. Hoe bewuster je wordt, hoe meer je ervaart dat je ongemerkt in oude patronen vervalt. Het kan dan ook fijn zijn om met behulp van een coach aan de slag te gaan. Iemand die jou aan je voornemens houdt en die je kan helpen de vragen te stellen waar je zelf nog moeite mee hebt. Twijfel niet en start deze winter nog met je LifeCheck coach om in alle rust 2024 tegemoet te gaan met doelen die echt bij je passen.