En wat kun je doen om deze periode van verandering zo comfortabel mogelijk te maken? Onze coaches vertellen je graag meer over de uitdagingen die de overgang met zich mee kan brengen én de kracht die je eraan kunt ontlenen.
Op welke leeftijd kom je in de overgang?
De overgang ontstaat door het opraken van de eicellen van de vrouw, gemiddeld rond hun 51e jaar. De effecten van de overgang kunnen niet alleen de privésituatie beïnvloeden, maar kunnen ook merkbaar zijn op de werkvloer. Juist in deze periode is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam, je behoeften te erkennen en goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal.
Wist je dat?
- 1 op de 100 vrouwen vervroegd in de overgang komt rond hun 40e jaar
- Gezonde voeding en beweging enorm kan helpen
- Het helpt om er over te praten met je omgeving
Een periode van verandering
Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding, stopt de menstruatie en kun je te maken krijgen met fysieke en mentale ongemakken. De meest bekende ongemakken zijn opvliegers en prikkelbaarheid, maar ook slecht slapen en verminderde concentratie kunnen overgangssymptomen zijn. Minder zichtbaar maar zeker onderdeel van deze levensfase is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en verzwakking van de botten.
Gezonde voeding kan helpen!
Gezonde voeding kan in het algemeen, maar ook zeker tijdens de overgang, een enorme impact hebben op hoe je je voelt. In deze levensfase kan het helpen om extra te letten om de inname van bepaalde voedingsstoffen aan te vullen. Het liefste zoveel mogelijk vanuit de voeding en niet middels vitaminepillen of supplementen. Denk bijvoorbeeld aan calcium voor de vermindering van botontkalking in combinatie vitamine D voor een betere opname. Ook extra eiwitten en magnesium zijn belangrijk voor de ondersteuning van spieren en botten.
Een andere belangrijke voedingsstof is omega 3. Dit krijg je onder meer binnen uit vette vis, walnoten, lijnzaad en chiazaad. De vetzuren ondersteunen je hart en hersenen en kunnen daarnaast helpen tegen opvliegers en andere ongemakken van de overgang.
Wees je ook bewust van de manier waarop je op verschillende voedingsmiddelen reageert. Zo kunnen bijvoorbeeld alcohol, cafeïne en sterk kruidig voedsel bepaalde symptomen versterken. Als je zicht hebt op de voedingsstoffen die je helpen of juist niet, kunnen de diëtisten van LifeCheck je ondersteunen met een passend voedingsschema op maat.
Voldoende beweging
Naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa af. De overgang versterkt dit proces door de veranderingen die in je hormoonhuishouding plaatsvinden. Het is in deze periode dan ook extra belangrijk om voldoende te bewegen. Doe vooral wat je zelf leuk vindt, maar het kan verstandig zijn om te proberen minimaal twee keer per week aan krachttraining te doen, om het verlies aan spiermassa te compenseren. Wil je wat inspiratie opdoen voor effectieve oefeningen? Kijk dan ook eens naar het Get Fit programma van LifeCheck.
De emotionele gevolgen van de overgang
De overgang kan veel emotionele wentelingen met zich meebrengen. Het kan gevoelens van rouw opwekken door het einde van de vruchtbaarheid. Je kunt overweldigd raken door gedachten over ouder worden en de lichamelijke veranderingen die daarbij horen. Daarbij kun je stemmingswisselingen ervaren en gevoelens die variëren van ongemak tot angst en depressie. Ook slaapproblemen komen regelmatig voor en kunnen leiden tot vermoeidheid, stress en verminderde concentratie. Mentale zelfzorg is dus net zo belangrijk als fysieke zelfzorg.
Gun jezelf een positieve stimulans – je bent niet alleen, praat erover
De overgang is een periode die iedere vrouw vroeg of laat meemaakt, je staat er dus niet alleen voor. Gesprekken met vriendinnen of professionele LifeCheck coaches kunnen je de ondersteuning en het begrip bieden die je in deze levensfase goed kunt gebruiken.
Dit is een periode om extra tijd vrij te maken voor zelfzorg en activiteiten die je plezier brengen, die je een positieve stimulans geven. Ga eens wat vaker naar buiten, bezoek inspirerende plekken, neem de tijd om jezelf te ontwikkelen. Experimenteer bijvoorbeeld eens met technieken als meditatie en ademhalingsoefeningen om stress te verminderen, je emotionele weerbaarheid te vergroten en innerlijke rust te creëren.
Positieve gevolgen van de overgang
Naast de ongemakken die kunnen optreden tijdens de overgang, brengt de hormonale verandering ook een positieve impuls. Door een toename van testosteron kunnen vrouwen in deze periode doortastender en voortvarender worden. Het kan ze helpen om de levensfase die aanbreekt te omarmen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
Denk eens na over wat je tijdens deze nieuwe levensfase graag zou willen in je werk én in je privésituatie. Ontstaat er meer ruimte om je eigen tijd in te delen? Veranderen je verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld doordat kinderen het huis uit gaan? Wat is jouw toekomstperspectief en hoe kun je dit realiseren?
Met de overgang begint een waardevolle nieuwe levensfase. Neem dan ook de tijd om te reflecteren en concrete plannen te maken. Praat met onze professionele coaches over je wensen en struikelblokken of start een op maat voedingsschema met een van onze diëtisten.